HomeMeesterlijke bakmix voor berlinerbollen

Meesterlijke bakmix voor berlinerbollen

Met Robèrts Meesterlijke bakmix voor berlinerbollen bak je thuis de lekkerste berlinerbollen. Tip van Robèrt: vul ze ook eens met Zwitserse room!

RECEPT – 30 berlinerbollen

Ingrediënten bakmix

  • 1 kg Meesterlijke berlinerbollenmix

zelf toevoegen

  • 70 g verse gist
  • rasp van 1 citroen
  • 100 g boter
  • 450 g water
  • zonnebloemolie om te frituren
  • fijne kristalsuiker om door te halen

Voor de vulling

  • frambozenconfiture

benodigdheden

  • keukenmachine met bisschop
    (of handmixer met deeghaken)
  • deegkleedje (of schone theedoek)
  • (frituur)pan
  • diep bord of bakplaatje
  • schuimspaan
  • keukenpapier
  • spuitzak met glad spuitmondje van ca. 5 mm Ø

werkwijze

STAP 1
Kneed de Meesterlijke berlinerbollenmix met de gist, de citroenrasp, de boter en het water tot een soepel deeg: ca. 6 minuten op lage snelheid, dan nog eens 6 minuten op hogere snelheid. Doe de deegtest: als je een stukje deeg kunt uitrekken tot een dun vliesje, is het goed.

STAP 2
Bol het deeg op en laat 15-20 minuten rusten tussen een licht met bloem bestoven deegkleedje.

STAP 3
Druk het deeg een beetje plat (licht ontgassen) en verdeel in 30 stukjes van ca. 50 g. Bol op (zie video hieronder) en laat ca. 1 uur rijzen tussen een deegkleedje, of tot de bollen vrij vol gerezen zijn.

© Meesterlijk van Robèrt – Instructievideo opbollen

STAP 4
Verhit de zonnebloemolie tot 165-170 °C. Zet alvast een diep bord of bakplaatje met fijne kristalsuiker klaar.

STAP 5
Laat de deegbollen voorzichtig in de olie zakken (max. 4-5 tegelijk, zonder het frituurmandje). Bak 5-6 minuten aan één kant. Draai de bollen dan voorzichtig om met de schuimspaan en bak nog eens 5-6 minuten. Herhaal met de resterende bollen.

STAP 6
Laat de bollen steeds kort uitlekken op keukenpapier, rol meteen door de suiker en laat volledig afkoelen.

STAP 7
Vul de spuitzak met frambozenconfiture. Prik met het spuitmondje een gaatje in de berlinerbollen en spuit er een dot confiture in.

© Meesterlijk van Robèrt – Berlinerbollen met frambozenconfiture

VARIATIETIP: berlinerbollen met zwitserse room

ingrediënten zwitserse room

  • 500 g melk
  • 50 g suiker
  • 50 g custardpoeder
  • 1 vanillestokje
  • 250 g slagroom
  • 20 g suiker

benodigdheden

  • plaatje of diep bord
  • plastic(folie)
  • keukenmachine met garde
  • spuitzak

werkwijze

STAP 1
Maak een papje van de suiker, het custardpoeder en een scheut melk.

STAP 2
Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Breng de resterende melk aan de kook met het vanillemerg én het vanillestokje.

STAP 3
Neem de pan van het vuur en voeg een kleine hoeveelheid warme melk toe aan het custardpapje. Roer goed door en voeg al roerende de rest van de melk toe.

STAP 4
Giet alles terug in de pan, plaats de pan weer op het vuur en laat de room al roerende een paar minuten goed doorkoken.

STAP 5
Neem de pan van het vuur en laat afkoelen tot gebruik. Giet de room eventueel op een plaatje of in een diep bord om het proces te versnellen en dek af met plasticfolie om velvorming te voorkomen. Verwijder het vanillestokje pas op het moment dat je de room verder gaat verwerken.

STAP 6
Klop de slagroom lobbig met de suiker.

STAP 7
Roer de banketbakkersroom los en weeg 500 g af. Spatel hier rustig de lobbige slagroom doorheen.

STAP 8
Snijd de afgekoelde berlinerbollen horizontaal doormidden.

STAP 9
Doe de Zwitserse room in een spuitzak, knip er een puntje vanaf en vul de berlinerbollen royaal.

nog niet uitgebakken?

meesterlijke bakmix bolussen

meesterlijke bakmix oliebollen