HomeMeesterlijke bakmix voor klein brood

Meesterlijke bakmix voor klein brood

Met Robèrts Meesterlijke bakmix voor klein brood bak je thuis heerlijk malse witte tarwebroodjes. Op deze pagina vind je extra instructievideo’s bij het basisrecept en een aantal leuke variatietips. Bakken maar!

BASISRECEPT – 12 broodjes

Ingrediënten bakmix

  • 400 g Meesterlijke bloem
  • 80 g Meesterlijke broodjesmix

zelf toevoegen

  • 30 g verse gist
  • 20 g boter, op kamertemperatuur + extra om te bestrijken
  • 8 g zout
  • 270 g volle melk

Voor het eistrijksel:

  • 1 ei
  • scheutje koffiemelk
  • snuf zout

benodigdheden

  • weegschaal
  • keukenmachine met bisschop
  • steelpannetje
  • schone theedoek
  • plastic(folie)
  • bakplaat
  • bakpapier
  • kwastje

werkwijze

STAP 1
Doe de bloem, broodjesmix, gist, boter en zout in de kom van de keukenmachine; zorg dat de gist en het zout nog niet direct met elkaar in aanraking komen. Zet de machine op lage snelheid aan om de ingrediënten alvast te mengen.

STAP 2
Verwarm de melk in een steelpannetje tot lauwwarm (lichaamstemperatuur). Voeg, terwijl de machine rustig blijft draaien, langzaam de melk toe aan de ingrediënten in de kom. Kneed alles tot een soepel deeg: eerst ca. 3 minuten op middelhoge snelheid, daarna nog 5-6 minuten op hogere snelheid.

STAP 3
Doe de deegtest: als je een stukje deeg zo dun kunt uitrekken dat je er bijna doorheen kunt kijken zonder dat het al te veel scheurt, is het goed. Anders moet je nog even door kneden.

STAP 4
Bestuif je werkblad licht met bloem. Verdeel het deeg in 12 stukjes van ca. 65 g en bol op (zie video hieronder). Leg de deegbolletjes op een schone theedoek, dek losjes af met plastic en laat 10-15 minuten rusten op een warm plekje.

© Meesterlijk van Robèrt – Instructievideo opbollen

STAP 5
Klop in een kommetje het ei los met een scheutje koffiemelk en een snuf zout. Zet apart tot gebruik.

STAP 6
Vet de bakplaat licht in met boter en bekleed met bakpapier; het bakpapier blijft goed zitten dankzij de boter.

STAP 7
Druk de deegbolletjes met vlakke hand voorzichtig plat en bol op voor bolletjes (zie video hierboven), of punt op voor puntjes (zie video hieronder). Leg de broodjes met de sluiting naar onder in 4 rijen van 3 op de bakplaat.

© Meesterlijk van Robèrt – Instructievideo oppunten

STAP 8
Bestrijk de broodjes één voor één licht met het eistrijksel. Klaar? Begin dan weer bij het eerste bolletje en bestrijk ze allemaal nogmaals met ei.

STAP 9
Laat de broodjes op een warm plekje in ca. 60-90 minuten mooi vol rijzen. Ze moeten ongeveer in volume verdubbeld zijn.

STAP 10
Verwarm de laatste 15 minuten van de rijstijd de oven voor op 230 °C boven- en onderwarmte.

STAP 11
Bak de broodjes in 9-10 minuten gaar. Laat afkoelen.

STAP 12
Bestrijk de broodjes als ze nog warm zijn met een beetje gesmolten boter voor een mooie glans.

VARIATIETIPS

Het basisrecept van Robèrts Meesterlijke bakmix voor klein brood leent zich uitstekend voor tal van variaties. Maak bijvoorbeeld ook eens zaden- en pittenbroodjes, een plukbrood om te delen of decoratieve vlechtbroodjes!

Zaden- en pittenbroodjes

STAP 1
Bestrijk de bolletjes in stap 8 van het basisrecept niet met eistrijksel, maar met water.

 

STAP 2
Dip de bolletjes met de bestreken kant in een kommetje met zaden of pitten. Leg weg met de zadenkant naar boven.

 

STAP 3
Ga verder met stap 9 van het basisrecept.

Cover voor
Cover voor

Plukbrood

STAP 1
Leg de bolletjes in stap 7 van het basisrecept tegen elkaar aan in een taartvorm. Je kunt ze ook rechtstreeks op de bakplaat leggen, bijvoorbeeld in een vierkant of bloemvorm. De bolletjes rijzen en bakken dan aan elkaar vast tot een plukbrood.

 

 

 

 

 

Meesterlijk van Robèrt - Luxe vlechtbroodjes optie 1

Vlechtbroodjes

STAP 1
Bol het deeg na stap 3 van het basisrecept op en laat 10 minuten rijzen.

 

STAP 2
Verdeel het deeg in 12 stukjes van 65 g en rol uit tot strengen van ca. 35 cm lang: begin met één hand en gebruik vervolgens twee handen, die je op de uiteinden van de streng legt. Door je handen steeds iets verder uit elkaar te bewegen, wordt de streng langer. De uiteinden van de strengen moeten iets dikker zijn, eigenlijk een soort klein bolletje vormen. Maak de strengen in etappes: eerst strengen van 10-15 cm, daarna steeds 5 cm erbij tot de strengen uiteindelijk 35 cm lang zijn.

STAP 3
Modelleer de strengen tot vlechtbroodjes met de werktekening hieronder.

STAP 4
Leg de broodjes op de bakplaat met een onderlinge afstand van ca. 5 cm en ga verder met stap 8 van het basisrecept.

Meesterlijk van Robèrt - Recept vlechtbroodjes - Werktekening 1
© Meesterlijk van Robèrt – Werktekening vlechtbroodjes

nog niet uitgebakken?

meesterlijke bakmix bolussen

meesterlijke bakmix oliebollen