HomeInspiratieDag van de hubkes

Dag van de hubkes

01 november 2021

In Zuid-Nederland staat 3 november traditioneel in het teken van Sint-Hubertus. Veel bakkers in deze regio gaan dan aan de slag met het bakken van hubkes: witte broodjes met anijs. Op veel plaatsen komt de pastoor speciaal langs om de hubkes te zegenen, zo ook bij Robèrt.

Herkomst van de Hubkes

De hubkes zijn afgeleid van het Hubertusbrood. Vroeger aten mensen dit omdat ze geloofden dat het zou beschermen tegen hondsdolheid en andere kwalen. Dat is afgeleid van het verhaal dat Sint-Hubertus iemand met hondsdolheid had genezen. Jagers begonnen met het gebruik en later werd het overgenomen door boeren en burgers. Zelfs vee kreeg het gewijde brood gevoerd.

Het verhaal van Sint-Hubertus

Hubertus werd geboren in het jaar 655 en leefde in eerste instantie een aards bestaan. Hij hield van jagen en deed dat regelmatig, zeker toen zijn vrouw in het kraambed stierf na de geboorte van hun zoon. Op Goede Vrijdag ging hij op jacht en kreeg een groot hert in zijn vizier. Op het moment dat hij wilde schieten, keerde het hert zich naar hem toe en er verscheen een kruis tussen het gewei. Dit was voor hem een teken om zich aan de Heer te wijden. Hij werd priester en groeide door tot bisschop in Maastricht en Luik. Hier verrichtte hij veel werk voor het geloof.

Meesterlijk van Robèrt - Hubkes
© Meesterlijk van Robèrt – Hubkes

Serveertip Hubkes

Op woensdag 3 november (en eventueel de dag erna) zijn de hubkes verkrijgbaar bij Robèrt. De pastoor komt ’s ochtends vroeg langs om de broodjes te zegenen, daarna gaat de verkoop van start. Oorspronkelijk worden ze gegeten zonder beleg. Wil je ze extra lekker maken, dan kun je ze natuurlijk besmeren met roomboter of lekkere confiture. Ook een speculaasje erop smaakt heerlijk.

Anijskrollen

Kun je geen genoeg krijgen van de smaak van hubkes? Probeer dan vanaf 5 november ook eens de anijskrollen. Malse witte broodjes met anijszaad, die vaak belegd worden met speculaas. Een echte traktatie in november en december!