HomeReceptenGangmakers

Gangmakers

gardegardegarde Moeilijk
Meesterlijk van Robèrt - Recept gangmakers
garde Bereiden

45 minuten

Wachten

30 minuten

Bakken

20-25 minuten

Een klassieker onder de koeken! Robèrt gaf er een Meesterlijke draai aan, met een tropische verrassing van ananas.

garde Bereiden

45 minuten

Wachten

30 minuten

Bakken

20-25 minuten

Ingrediënten

10 stuks

Bodem

150 g tarwebloem (T65) Bestel nu

50 g suiker

snuf zout

100 g boter

25 g ei

frambozenconfiture Bestel nu

gesmolten boter om in te vetten

Cakebeslag

200 g ei

200 g suiker

rasp van 1 limoen

200 g boter

200 g tarwebloem (T65) Bestel nu

snuf zout

Afwerking

2-3 ringen ananas uit blik, uitgelekt

fondant

abrikozenconfiture Bestel nu

Handig om te weten

1 ei maat M weegt ca. 50 g. Heb je minder nodig? Kluts dan 1 ei en weeg hiervan af zoveel je nodig hebt.

BENODIGD KEUKENMATERIAAL

keukenmachine met bisschop

plastic(folie)

deegroller Bestel nu

keukenthermometer

10 ringen van 8 cm Ø

bakplaat, bekleed met bakpapier

spuitzak Bestel nu

kwastje Bestel nu

Werkwijze

Koekbodem

STAP 1

Meng in de keukenmachine de bloem met de suiker en het zout. Voeg de boter en het ei toe en kneed alles kort tot een soepel deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat ca. 30 minuten rusten in de koelkast.

STAP 2

Vet de ringen van 8 cm Ø in met gesmolten boter.

STAP 3

Neem het deeg uit de koelkast, kneed kort door om het weer wat soepeler te maken en rol uit op 2-3 mm dikte. Steek 10 rondjes van 8 cm Ø uit het deeg en leg op de bakplaat met de ringen eromheen.

STAP 4

Breng op ieder deegrondje een dot frambozenjam aan (met een spuitzak of een theelepeltje) en zet weg tot gebruik.

Ondertussen

Verwarm de oven voor op 170 °C boven- en onderwarmte.

Cakebeslag

STAP 1

Verwarm de eieren, de suiker en de limoenrasp al roerende in een pannetje tot 37 °C. Klop de massa daarna luchtig in de keukenmachine.

STAP 2

Smelt ondertussen de boter tot hij bijna kookt, maar laat hem niet echt koken.

STAP 3

Spatel als de eieren voldoende luchtig geklopt zijn – het is nu een schuimig, bleekwit beslag – eerst de bloem en een snuf zout erdoor en vervolgens geleidelijk de boter. Giet het cakebeslag tot 3/4 in de ringen met de koekbodems.

STAP 4

Snijd de ananas in kleine driehoekjes en leg in iedere ring 3 stukjes ananas op het cakebeslag.

STAP 5

Bak de gangmakers in 20-25 minuten gaar in de oven. Laat afkoelen en verwijder de ringen.

Afwerking

STAP 1

Verwarm de fondant in een pannetje – niet boven de 36 °C – en slap indien nodig nog wat extra af met een beetje water. Hij moet vloeibaar genoeg zijn om te bestrijken, maar niet zo vloeibaar dat hij direct wegvloeit.

STAP 2

Bestrijk de gangmakers eerst met licht verwarmde abrikozenconfiture en vervolgens met de fondant. Laat uitharden.

Extra recept informatie

meesterlijke gangmakers: klassiek met een twist

Gangmakers: wie kent ze niet? Toch wel een klassieker in de bakkerij als het gaat om koeken. In de supermarkt vind je ze vaak met een chocoladecoating, maar in dit recept geven we er een eigen draai aan met een tropische verrassing binnenin.

Nederlandse koekencultuur

Een kleine of grote koek bij de koffie of thee: Nederland heeft een echte koekencultuur. In de 17de eeuw bestond een tussendoortje voor boeren en burgers voornamelijk uit een boterham met boter of kaas. Daarmee kregen ze weer wat energie voor hun vaak zware werk. Mensen in gegoede kringen wilden liever iets exclusievers. Zij pakten uit met luxe vieruurtjes en deden zich te goed aan schalen vol zoete lekkernijen, waaronder verfijnde koekjes. Dit gebruik sijpelde langzaam door naar het platteland. Daar konden mensen het zich niet veroorloven om het er net zo van te nemen als de elite, maar een koekje bij de thee kon wel. En dat is altijd zo gebleven. 

Geliefde gangmakers

Wie de gangmakers ooit bedacht en de koeken zo’n feestelijke naam gaf? Dat is helaas niet bekend. Toch is de koek alom bekend en geliefd in Nederland. Een krokante bodem, gevuld met frambozenjam en afgetopt met een laagje chocolade: zo kennen we de gangmaker. Wij kiezen hier voor een andere variant met een vulling van stukjes ananas. Voor een frisse toets en een mooie glans bestrijk je de koek met abrikozenconfiture en vervolgens een laagje fondant. Nog een voordeel: je hoeft geen chocolade te tempereren om de koeken in te dopen. Scheelt weer!

Grote koeken: stukwerk in de bakkerij

Wist je dat gangmakers behoren tot de categorie stukwerk in de bakkerij? Zo noemen bakkers verse koeken van groot formaat. Ze worden namelijk per stuk verkocht en niet in zakjes met meerdere koekjes. Bovendien eet je vaak ook maar één stuk per keer. Andere grote koeken in de categorie stukwerk zijn bijvoorbeeld gevulde koeken en kano’s.  

Ook eens andere grote koeken maken? Bekijk ons recept voor roze koeken of bestel nummer 27 van ons magazine Meesterlijk, met daarin een special van 6 recepten voor grote koeken.

Meesterlijk van Robèrt - Meesterlijk magazine - Stroopkoeken

© Meesterlijk van Robèrt – Stroopkoeken (Meesterlijk magazine nr. 27)

Meesterlijk van Robèrt - Meesterlijk magazine - Anabella's

© Meesterlijk van Robèrt – Anabella’s (Meesterlijk magazine nr. 27)

Meesterlijk van Robèrt - Meesterlijk magazine - Kano's en rondo's

© Meesterlijk van Robèrt – Kano’s en rondo’s (Meesterlijk magazine nr. 27)

Meesterlijk van Robèrt - Meesterlijk magazine - Utrechtse spritsen

© Meesterlijk van Robèrt – Utrechtse spritsen (Meesterlijk magazine nr. 27)

Meesterlijk van Robèrt - Meesterlijk magazine - Gevulde koeken

© Meesterlijk van Robèrt – Gevulde koeken (Meesterlijk magazine nr. 27)

Meesterlijk van Robèrt - Recept grote koeken - Gangmakers

© Meesterlijk van Robèrt – Gangmakers (Meesterlijk magazine nr. 27).

Meesterlijk van Robèrt - Meesterlijk magazine - Stroopkoeken
Meesterlijk van Robèrt - Meesterlijk magazine - Anabella's
Meesterlijk van Robèrt - Meesterlijk magazine - Kano's en rondo's
Meesterlijk van Robèrt - Meesterlijk magazine - Utrechtse spritsen
Meesterlijk van Robèrt - Meesterlijk magazine - Gevulde koeken
Meesterlijk van Robèrt - Recept grote koeken - Gangmakers

Dat smaakt naar meer!

Meesterlijk Magazine

Dat smaakt naar meer!

Op zoek naar nog meer recepten? In ons magazine Meesterlijk vind je meer dan genoeg inspiratie: van brood tot gebak en van zoet tot hartig.

AbonnerenBestel een los nummer