HomeReceptenNieuwjaarskoek

Nieuwjaarskoek

gardegarde Goed te doen
Afbeelding van Nieuwjaarskoek
garde Bereiden

20 minuten

Wachten

24 uur

Bakken

12-15 minuten

Niet weg te denken in Tilburg en omstreken: de nieuwjaarskoek! Een lekkernij met anijs en een nieuwjaarswens voor de ontvanger.

garde Bereiden

20 minuten

Wachten

24 uur

Bakken

12-15 minuten

© Meesterlijk van Robèrt - Bakvragenbibliotheek

Met dit recept aan de slag?

Robèrt van Beckhoven en zijn team zijn er voor alle thuisbakkers die (nog) beter willen leren bakken. Word member en profiteer elke week van nieuwe bakinspiratie: van de lekkerste recepten en de beste baktips tot online masterclasses van Robèrt.

Extra recept informatie

Nieuwjaarskoeken uit Tilburg textielstad

Nieuwjaarskoeken zijn buiten de Brabantse provinciegrenzen misschien minder bekend, maar wat ons betreft zijn deze uit de kluiten gewassen anijskoeken de lekkerste manier om iemand gelukkig nieuwjaar te wensen. Zeker in de regio Tilburg gaan ze als warme broodjes over de toonbank. Dat is dan ook precies waar de nieuwjaarskoek is ontstaan.

Tilburgse cadeaukoek

De nieuwjaarskoek stamt uit de tijd dat Tilburg een bloeiende textielstad was. Met nieuwjaar gaven fabrieksbazen hun werknemers een speciaal type kruidkoek cadeau. Toen het recept van deze textielkoek via-via terechtkwam bij bakker Maas op de drukke Heuvelstraat, sloeg hij de koek naar eigen zeggen plat en schreef er met wit glazuur een nieuwjaarswens op. Zo ontstond de echte Tilburgse nieuwjaarskoek zoals we ’m nu ook nog kennen. De textielfabrieken verdwenen, maar de traditie van nieuwjaarskoeken bleef bestaan. Menige Tilburgse bakker heeft z’n eigen geheime recept.

Tijd is smaak

Vroeger bereidden bakkers het deeg voor de nieuwjaarskoeken ruim vóór de jaarwisseling, soms zelfs al maanden van tevoren. Tijdens deze langdurige rijping kon de smaak van de specerijen goed in het deeg trekken. Na de kerstdrukte werden de koeken gebakken. Tegenwoordig is de aanlooptijd wat korter, maar als wij in de bakkerij nieuwjaarskoeken bakken geven we het deeg nog steeds graag de kans om te laten ‘besterven’: minimaal één dag. Qua smaak en textuur heeft de nieuwjaarskoek wel wat weg van taaitaai, soms met duidelijke tonen van honing.

Nieuwjaarskoeken bewaren

De gemiddelde nieuwjaarskoek is vrij groot van stuk – die eet je niet zomaar in één keer op. Vroeger was daar tussen bakkers onderling nog best wat opschepperij mee gemoeid: wie maakte de grootste? Tegenwoordig zijn ze bescheidener, maar er zijn nog steeds bakkerijen waar een nieuwjaarsgroet op vier kilo koek tot de mogelijkheden behoort. Gelukkig kun je nieuwjaarskoeken prima bewaren: in een plastic zak houd je ze zeker een paar weken goed. Hooguit zullen ze iets indrogen en uitharden. Als je ze bewaart in een licht vochtige omgeving, zoals een kelder, valt dat wel mee en blijven ze nog lekker een beetje taaiig. Wil je nieuwjaarskoeken écht lang bewaren, dan kun je ze het best invriezen.

Onze nieuwjaarskoeken proeven?

Onze nieuwjaarskoeken zijn verkrijgbaar tussen kerst en oud en nieuw. Kom in die periode eens langs in onze winkel als je in de buurt bent! Onze bakkers decoreren de koek ter plekke met een persoonlijke boodschap. Tip: plaats van tevoren een bestelling in onze webshop, dan weet je zeker dat je niet misgrijpt.

Dat smaakt naar meer!

Meesterlijk Magazine

Dat smaakt naar meer!

Op zoek naar nog meer recepten? In ons magazine Meesterlijk vind je meer dan genoeg inspiratie: van brood tot gebak en van zoet tot hartig.

AbonnerenBestel een los nummer